Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder: Topp 10 – Bjørn Eidsvåg

I denne ukens leder har Lars Nicolai Skjølingstad fått den store gleden av redaktør til å lage sin Topp 10 favoritter av sine store helt Bjørn Eidsvåg. Bildet eies av Halvard Henry med Venner!

Bjørn Eidsvåg fra Sauda er en folkekjær artist som har hatt en karriere over 40 år. Med sine 100 talls hitlåter i noenlunde tidsriktig drakt har han levert kvalitetsmusikk. Selv under pandemien klarte Eidsvåg å holde seg populær og han fortsetter å både inspirere og begeistre selv over pensjonsalderen!

Bakgrunnen som institusjonsprest på et mental sykehus i Drammen har vært ved hans side hele veien og fått ham til å tenke mer progressivt. Eidsvåg fikk kjapt betegnelsen som rockepresten da han mer eller mindre ga seg hen til musikken i stedet for kallet om å tjene gud,  en stund gjorde han begge deler men brøt til slutt helt med det kirkelige budskapet.

Kirken krasjet helt med den Eidsvågs filosofi og snart kom han på kant med sin egen bakgrunn. I sceneshowet Etterlyst Jesus fra 2016 blir alle Bjørns undringer, erindringer og tanker utforsket. Selv bandet hans har en sentral rolle. Bjørn Eidsvåg har aldri sluttet å lete og er den dag i dag til inspirasjon og glede for andre artister.

Hver Gang Vi Møtes er det eneste stedet vi ikke har sett ham og Bjørn har blitt spurt hvert år om å være med. Til nå har han takket nei hver gang. Det hadde vært et scoop å få ham med der. Til saken: vi skal nå greie ut om våre Bjørn Eidsvåg favoritter med begrunnelse!

10. Mysteriet deg

Er utelukkende med fordi den har vært klart mest spilt. Lisa Nilsson løfter egentlig denne best. Litt flat når Bjørn fremfører den selv så sangen gjør seg best som duett med mann og kvinne. Ikke Bjørn og Sigvart da det ble litt kleint. Fra albumet Tålt 2002!

9. Eg Ser

Min soleklart tristeste sang og minner meg om sterke opplevelser, savn og tap. Den er fra albumet Passe Gal fra 1983. Budskapet i sangen treffer meg veldig godt. Ikke helt lett å hjelpe noen som ikke vil hjelpes, man kan bare lette litt på trykket. Den forteller og noe veldig grunnleggende om mennesker.

8. Parkert

Handler om ungdomshelten Charlie som var en helt men startet en kraftig nedtur. Morsom og tragisk og en sang som alltid får meg til å flire litt. Vi kjenner jo alle en sånn en som var kjekk og kul når vi var unge. En som alle ville være som, men som var en total looser «taper» når det kom til stykket. Fra albumet Klassisk Bjørn Eidsvåg med KORK 2014.

7. På Svai

Å ligge på svai er det motsatte av å ligge til kai. Da er du uten landfeste som er et maritimt uttrykk som kan kobles opp til livet i stor grad. Folk uten rotfeste eller et hold i tilværelsen. Kanskje et ønske om å være slik? Fra albumet med samme navn fra 1997.

6. Bare en mann

Er nok selvopplevd som beskriver frustrasjonen over forskjellen imellom mann og kvinne i et ekteskap. Tar opp mange kjente problemstillinger. Kvinnens mange beskjeder og mannens mangel på de blir tatt opp. Er en ironisk sang skrevet med mye kjærlighet til tross for at den sender mange sting i siden til enkelte menns bedre halvdel. Fra albumet En vakker dag 2004!

5.  Veien

Skrevet i samarbeid med Helge Torvund en lyriker fra Jæren som satte fokus på livets vei. Hva som skaper livets vei blir til mens du går på den. Dype men likevel lettfattelige tanker for folk flest, fengende og mikset opp ved hjelp av en ung artist som kaller seg Kapteinen ble den enda fetere og oppdatert til pr dato! Fra korona albumet Tapt Paradis 2020!

4. Floden

Er en meget erotisk sang som jeg og mener passer best som duett. Selv om Eidsvåg selv avkreftet det erotiske budskapet med å si at sangen er om religion trur jeg ikke noe på det. Referansen til en kvinnes kjønn, former og ynde skinner kraftig i gjennom. Kanskje sangen handler om begjær tenker jeg. Men fyyy! Er det lov å skrive det da? Uansett. Sangen er fra albumet Nåde i 2006!

3. Alt du vil ha

Dette er jo en religiøs hyllest til Gud! Skrevet i 1989 og utgitt i 1990 på albumet med samme navn er denne skrevet på høyden av Eidsvågs popularitet. Denne live versjonen av Alt du vil ha lå 9 uker på Norsktoppen, Rockeprestens filosofiske fødsel på mange måter var dette og alt du vil ha bekrefter Bjørns hengivenhet til Gud. Bjørn ville gjøre alt for å blidgjøre sin gud og det oser dårlig samvittighet av denne sangen!

2. Skyfri Himmel

Bjørn Eidsvågs signatur låt nummer to og min soleklare toer på listen. Dette er fra en historie om en jente han var prest for på et mentalsykehus. Det gikk ikke så bra med denne jenta og hun slet med indre demoner. Jenta søkte alltid trøst i å kunne be til Gud. Hun ba alltid Kjære gud jeg har det godt uansett hvor hun var, den sangen hadde hun lært av sin mormor som ikke var hos henne lenger og hun brukte den som bønnevers. Fra albumet Landet lenger bak fra 1996!

 

1. Tapte gylne stunder

Handler om avskjed og savn. Usikkerheten om man hadde gitt sine barn en riktig ballast på veien videre kommer også til syne. Sangen ble skrevet i forbindelse med at Bjørn sendte sin eldste sønn på skole et stykke unna hjemmet. Live er denne sangen kjempemessig med en solo fra gitarist Kjetil Stensnes som er helt vill. Intet publikum blir uberørt av denne sangen her – Min soleklare favoritt og denne spiller jeg nesten hver uke. Fra albumet På svai i 1997!

Kanskje du også liker

Rammstein er tilbake – Se den episke videoen til Rammsteins splitter nye singel Zeit

Rammstein er tilbake! Rammstein slipper tittelsporet fra det kommende nye albumet Zeit – og videoen er emosjonell. Rammstein har gitt ut sin splitter nye singel …

Les Mer

Scott Middleton – Grunnlegger og gitarist i Cancer Bats slutter i bandet for å fokusere på familie og helsen

Grunnleggeren av Cancer Bats, gitarist Scott Middleton har kunngjort at han forlater bandet. Middleton sa at de siste livshendelsene har tvunget ham til å forlate …

Les Mer

Konsertanmeldelse: Christel Alsos – Moss Kulturhus

Omsider var konsertsesongen i gang for kulturavdelingen til Halvard Henry med Venner. Vi pleide å gå på mye konserter med et bredt spekter av musikk …

Les Mer