Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Uke 2: Operativ og postoperativ operasjon

Siden onsdag har Lars Nicolai Skjølingstad (ansvarlig for podcast og ukens leder) ligget på Operativ og postoperativ på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Det er garantert slitsomt for vår gode kollega og venn om dagen, men han leverer selv om det er slitsomt og redaktør er stolt av 46-åringen som fra sykesenga i hovedstaden har sendt ukens leder til Redaktør, som ønsker Lars god opptrening fremover og ikke minst god bedring. Her er ukens leder rett ifra Ullevaal Sykehus!

Bak kulissene i Halvard Henry med Venner jobber Lars Nicolai Skjølingstad. Han er programleder for podkasten og skriver ukens leder. Han har vært en pådriver for at nettsiden til sin Redaktør Halvard Henry skal bli noe av. Prosjektet startet etter en sykemelding i 2019. Lars har slitt tungt på jobb med en dårlig kropp som har fått mye juling i arbeidslivet. Det mest hemmende i hele 2021 var en hofte som gjorde mer og mer vondt. Da var det ikke så mye annet å gjøre enn å sykemelde seg fra den egentlige jobben han har. På jobb tillot ikke legen hans og være. Det gikk bare ikke på grunn av voldsomme hemmende smerter og kraftig medisinering. Hoften måtte utredes og kirurgisk utbedres.

Diagnosen på at hoften var dårlig fikk han allerede i 2014. Det ble påvist en hoftedysplasi. Alternativet da var å skjære kroppen til Lars i 3 biter for å rette det opp. Det var en komplisert operasjon som det ikke var noen garanti for at ville lykkes. Så det gikk en stund til. I 2017 sesongen byttet Lars jobb og det gikk også bra en stund. Selv om både skulderen og hodet smalt i mellomtiden var hoften noe som ikke slapp taket. Den ble bare verre og verre samtidig som jobben krevde mer og mer. Men så kom til slutt beskjeden. Det ble besluttet fra Ullevål Sykehus med en av Norges beste hoftekirurger om å sette inn en hofteprotese da den gamle var utslitt. Da betalte man prisen for å slite seg ut.

Inngrepet i seg selv er ganske omfattende. Slitasjen i hoften har ført til at pasienten rett og slett må bytte ut hele hofteleddsfunsjonen og erstatte den med en totalprotese. Lårsbeinshodet og hofteskålen erstattes med kunstige deler. Og disse skal være like bra som det naturlige. Under prosedyren av operasjonen med innsetting av nytt hofteledd, renskes hofteskålen for all brusk og slitasjeforandringer. En plastikkopp plasseres i den forstørrede hofteskålen. Toppen av lårbenet fjernes og en metallkule festes på toppen av benet. Metallkulen er festet til en kort metallstamme som tres inn i margen til lårbeinet for å sikre stabilitet til protesen. Dette tar to til tre timer. Årlig får omkring 10.000 personer denne operasjonen. Den har en høy suksessrate!

Vi leser senere hvordan det gikk med Lars etter operasjonen.

Da det ble klart at Lars skulle opereres sto Helsenorge på pinner for å hjelpe Lars. Og et kort opphold på et sykehotell ble ordnet slik at skjemaene skulle fylles ut og det praktiske skulle ordnes. Selve sykehotellet på Ullevål er veldig fint og er først og fremst beregnet på langtidsopphold. Lars fikk ikke vært så mye der da men fikk da nytet utsikten. Men fikk god oppfølging og besøk av sykepleiere, kirurger, praktikanter og anestesileger. Lars fikk en flott guidet tur igjennom bygg 10 til bygg 8 der han skal ligge en stund. Her ble han sittende å vente litt.

På sengepost nummer 3 på ortopedisk havnet Lars på rom sammen med tre koselige gutter på 50, 61 og 21 år. Pasientene kunne få mat når de ville og pleierne var så flinke. Mye flotte jenter som passet på oss og ga de både stikkpiller og smertelindring. Her skal Lars ligge til operasjonen og da begynner den store jobben med å komme seg tilbake. Operasjonen hans er planlagt til å være klokken 12. Det vil være starten på et relativt langt sykehusopphold!

Det vil bli et heftig inngrep som nevnt i et avsnitt ovenfor og det vil ta cirka tre timer. Fra start til oppvåkning sånn omtrent. Kosehunder ingen adgang til operasjonssalen så den måtte være igjen. Sykesøstrene hadde redd opp sengen til Lars og lagt igjen en post it lapp med et hjerte på. Selve inngrepet tok over tre timer inkludert oppvåkning og Lars mistet 400 ml blod. Så langt er det bra. Bare noen dager igjen nå og i morgen begynner opptreningen!

Gåstolen ble prøvd etter alle kunstens regler og jaggu ble det ikke en tur på krykkene. Så fort Lars mestrer det så er det grei skuring.

Redaktør kan ikke få sagt det nok. Han ønsker sin venn, kollega all godt og håper bokstavelig talt at Lars vil få et nytt og bedre liv fremover etter tidenes operasjon. Dette blir bra – Halvard Henry med Venner som er en trio med blant annet Tor Arne Pettersen og Halvard Henry i spissen setter stor pris på sin venn, Lars Nicolai Skjølingstad som gjør en fantastisk jobb for nettsiden.

To be continued

Kanskje du også liker

Dan Ashworth: Teknisk direktør i Brighton Hove & Albion har fått tillatelse til å snakke med Newcastle

Selv om resultatene fortsatt uteblir i Newcastle United etter klubben ble kjøpt opp av Public Investment Fund (saudisk statlig investeringsfond i oktober), og tabellen er …

Les Mer

Lille er seriemestere i Frankrike

Lille vant sin første topptittel på ti år på søndag og slo Angers for å sikre at de endte over regjerende mestere PSG. Lille ble …

Les Mer

Theo Walcott har signert en toårskontrakt med barndomsklubben Southampton FC

Theo Walcott (32) som er på utlån fra Everton signerer en permanent toårig avtale med Southampton FC når Everton-kontrakten hans utløper på slutten av sesongen. …

Les Mer