Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder: Vinmonopolet – Til nordmenns beste

Ukens leder er tilbake med Lars Nicolai Skjølingstad. Vår første leder for 2022 handler om Vinmonopolet. Bildet eies av Halvard Henry med Venner!

Bakgrunnen til Vinmonopolet startet i forbudstiden:

Det ble besluttet at et statlig drevet selskap skulle administrere og selge av alkohol over den berømte 4,7% grensen. Dette fordi fylla holdte på å knekke det norske samfunnet og verden for øvrig. Forbudstiden trådte i kraft i 1915 i Norge og holdt på helt til 1922. Vinmonopolets hensikt ble etablert med den hensikt å kjøpe ut alle andre aksjonærer slik at Vinmonopolet skulle få enerett på å omsette vin, derav navnet. Brennevinsforbudet ble opphevet i en folkeavstemning i 1927 , alle andre aksjonærer ble kjøpt opp og fra 1939 har Vinmonopolet vært 100% statsdrevet!

Driften er lagt opp til å være så ansvarlig som mulig og den er underlagt en av de strengeste kontroll systemene i verden. Alkohol salget skal til enhver tid være så regulert som mulig. Formålet har ikke endret seg og Vinmonopolet skal være sørge for at vin, sprit og sterk øl skal være til salgs på en ansvarlig måte over hele landet. For ordens skyld kan man kjøpe brennevin til opptil 60% styrke på Vinmonopolet. Den ordningen er for ordens skyld fortsatt en utskjelt greie!

Kodeksen til Vinmonopolet er urørlig på visse punkter. Hovedpunktet er at de er ansvarlige for et sikkert salgs og distribuerings apparat. Men de er også underlagt en streng kodeks og det er 20 år på å kjøpe sprit og 18 for vin. Hvis det er den minste mistanke til at noen prøver å jukse eller skal selge videre til mindreårige stoppes salget. Vinmonopolet skal også være best både på salg og informasjon om produktene. Alle ansatte på Vinmonopolet går igjennom en omfattende kursing for å være best. Samtidig skal skadevirkningene av alkohol reduseres og dette er en smal linje å balansere på!

Utvalget er helt utrolig på Vinmonopolet. De har et av de største utvalgene i verden og har over tid bygget opp et internasjonalt renomè. De største vinprodusentene i verden elsker å handle med Vinmonopolet. Riktignok er prisnivået på alkohol i Norge ganske høyt men det grunner ut i at avgiftene på alkohol er høye. En grunn til det er for å ha en sikker omsetning av alkoholen. Det koster ganske mye ressurser å få til. I og med at Vinmonopolet er en statlig drevet instans så betyr det i praksis at polordningen aldri kan gå konkurs. Men de både omsetter å tjener penger på ett stort fortinn og er  på det sikre vareutvalget.

Filosofien til Polet er klar – De skal ha de beste produktene, den sikreste vareflyten, det beste utvalget, den beste kunnskapen om produktene og den høyeste prisen. Eller? Er egentlig prisnivået på Polet så ille? Den er ikke det på verdensbasis i forhold til utvalget. Vinmonopolet har over 2000 varelinjer tilgjengelig i forskjellige varianter i de største butikkene, skal man finne tilsvarende i eksempel Frankrike så må man i de knalldyre spesial vin butikkene for å finne det. Så all over, inkludert alle smarte kjøp osv så knuser Polet de fleste spesial vin butikkene i verden på pris og kvalitet!

Ryktet til Vinmonpolet i Norge som en sikker distributør og salgsinstans av alkohol er og blir urokkelig. Det er ingen andre statsdrevne sprit butikker i verden som har et liknende apparat. Det nærmeste man kommer er svenskenes Systembolag, det er egentlig godt at vi nordmenn blir så godt ivaretatt av staten når det gjelder alkohol lovgivning. Det hadde nok blitt helt Texas hvis Polet plutselig ble avviklet!

Ære være Polet. Til oss norske borgere fra den norske stat.

Så får det bare være at det er dyrt. Det ble solgt 118 millioner liter polvarer i 2021, så det er ikke synd på oss. Vi får i oss nok og det er bra at Vinmonopolet er der for oss. Greit med reguleringer!

Lørdag er vintid. Skål!

Kanskje du også liker

Mathias Normann klar for Norwich City

Norwich City har fullført signeringen av midtbanespilleren Mathias Normann (25) fra den russiske klubben FC Rostov. Normann har skrevet penn på papir om en sesonglang …

Les Mer

Pink har tilbudt beachhåndball-jentene om å betale klesboten etter de nektet å spille i truse under en bronsefinale 18.juli

Den amerikanske popstjernen Pink har tilbudt seg å betale boten som er delt ut til det norske kvinnehåndballaget, etter at de hadde på seg shorts …

Les Mer

Kanye West bytter navn igjen til Ye

Rapperen Kanye West har arkivert papirer for å offisielt endre navnet hans for å bli kjent som Ye. Han siterte «personlige årsaker» i rettsdokumentene som …

Les Mer