Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Ukens leder – Velferdsstaten til skogs

Vi beveger oss nå i ukjent terreng med velferdsstaten, og ikke bare på Covid 19 nivå. Denne skaden kan bli permanent. Nåtidens politiske kurs er på vei til skogs, rett og slett på grunn av våres borgere i Norge opplever en økende tendens til privatisering og kutt i offentlige tjenester. Dette er en trend som er økende og noe i meg sier at velferdsstaten slik vi kjenner den er i ferd med å gå i oppløsning?

Det man aller først skal ha klart for seg er at nåtidens velferdssystem er veldig bra og veldig godt utbygd med mange gode ordninger. Samtidig er det en veldig dyr ordning der alle må bidra. Bidragsyting i form av skatter og avgifter. Her i Norge har vi mye avgifter og alt mulig av varer og tjenester. Hvis vi ser litt kritisk på det sammenfatter alt dette til et beløp som tilsvarer omtrent 50% i skatt til staten når vi regner med nordmenns handling av nettopp varer og tjenester. Dette er GROVT regnet altså! Lønnsnivået i Norge er generelt høyt.

Hvor stort er problemet?

Det største problemet er at statlig sektor er fokusert på at de skal tjene penger og ikke serve borgerne sine nødvendigvis. Dette henger ikke helt sammen. Siden når det ble et krav at et sykehjem skal lønne seg? Kuttene i stillinger i helsetjenesten, hjemmeomsorg og skole kan nesten ikke forsvares da arbeidsdagene til de som blir igjen blir lange. Litt vanskelig å vise omsorg med en stoppeklokke vil jeg tru. Statlig sektor beveger seg for langt unna de kravene som faktisk lar seg gjennomføre og da kan man ende opp med flere på trygd i stedet.

Det man skal være klar over er at instanser som NAV og vårt elskede Politi ikke er et marked man kan utnytte økonomisk. Skal man da sette ambulanseuttrykning på anbud og da? Det virker for meg helt fjernt og man mister gradvis fokus på det som er viktig. Skal statlige instanser ta mer ansvar for sine borgere så må man ikke finne på å anbudsutsette eldrebølgen. da kan man risikere at våre statlige eldrehjem står tomme og at våre eldre velger å bo på private eldrehjem i stedet. Eller som Mrs Carter fra Alabama. Selge alt å bo resten av sitt liv på et cruiseskip!

Jeg ønsker at våre eldre skal ha det bra på lik linje med oss alle. Vi må alle slå et slag for å bevare velferdsstaten!

God romjul og ta vare på deg og dine!

Mvh

Lars Nicolai Skjølingstad – Ansvar for ukens leder, ukens podcast. Vi kommer med en podcast på nyttårsaften som Halvard Henry med Venner gleder seg veldig til. Ukens leder er allerede tilbake på 3.nyttårsdag!

Kanskje du også liker

Konsertanmeldelse: Tony Harnell – Gamla Konsert & Scene

I 1987 var jeg en 11 år gammel gutt i Kirkegrenda som er en grend i Rygge (snart Moss) og TNT kom på Ti I …

Les Mer

Norwich City er første klubb som rykker ned til Premier League

Norwich City ble den første klubben som rykker ned fra Premier League denne sesongen da Michail Antonio scoret alle fire målene for å lette West …

Les Mer

Juventus FC har sparket Maurizio Sarri etter å ha blitt slått ut av UEFA Champions League

Juventus har sparket manager Maurizio Sarri et døgn etter å ha blitt slått ut av Champions League i den siste 16-delsfinalen til Lyon. Den tidligere …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly