Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Verden holder pusten (igjen)

Reklame

I det siste har det beryktede viruset som har fått navnet Corona spredt seg rundt omkring i verden. Siste nytt er at ett tilfelle er oppdaget i Europa. Viruset som er et luftbårent lungevirus gir mennesker problemer med luftveiene og kan føre til dødsfall ved alvorlig ubehandlet infeksjon. Viruset som har fått betegnelsen covid-19 er et influensalignende virus som også fører til høy feber. Flertallet av de over 100.000 smittede har tilknyttning til storbyen Wuhan i Hubei provinsen sentralt i Kina. WHO har erklært en verdensomspennende krise for verdens folkehelse på grunnlag av dette utbruddet og det er ytterst uklart om man har greid å begrense epidemien slik at man unngår en pandemi.

Til nå er sykdomsbildet til corona virus pasienter ofte dominert av personer som er svekket fra før. Eldre og astmapasienter er med der. Det er foreløpig flere som blir friske enn de som dør så ingen grunn til panikk. Hva er en pandemi sier mange nå? Det kan oppsummeres som dette. Det er en sykdom eller et virus som kan ha døden til følge som smitter mennesker imellom uten at man har en kjent kur. Dette skjer over et stor område hvor både helsepersonell og et stort antall mennesker blir berørt på en gang. Dette kan ha katastrofale følger for et moderne samfunn der ro og orden gradvis vil bli oppløst i panikk og kaos. Mange vil sikkert oppleve mange skrekkhistorier vedrørende konsekvenser av en stor epidemi som utvikler seg til en pandemi. Mye ubegrunnet frykt og skremselspropaganda vil sende sjokkbølger igjennom verdens befolkning.

Et slikt scenario ønsker ingen , men det er bare snakk om antall og hvor stort område som blir berørt før det blir en realitet med et samfunn oppløst i kaos og anarki. Verdens pressen hjelper ikke til akkurat og mye av pressen spekulerer i vranglære og er med på å spre mer frykt enn nødvendig. Vi i Norge for eksempel er foreløpig ganske godt beskyttet. Vi har et av de beste smittevernapparatene i verden. Historisk sett blir verden stadig utsatt for influensalignende epidemier. I moderne tid har vi hatt spanskesyken, hjernehinnebetennelse, SARS, kugalskap, ebolavirus, meslinger og tuberkulose. Menneskeheten er ganske godt beskyttet egentlig. Men før eller siden kommer det et slikt virus som knekker alle kjente behandlingsformer. Det er da vi får trøbbel. Samtidig må vi tenke på at det er litt mange mennesker her og et dødelig virus som raderer bort et stort antall mennesker kan oppstå.

Kan vi beskytte oss mot det godt nok før det er for sent og hvordan virker det?

Coronavirusets virkemåte er ganske lik de andre vanlige influensa og lungebetennelse variantene. Forholdsvis kort tid i mellom inkubasjonstid til sykdom og høy feber. Pasientene er også avhengige av riktig bruk av både antibiotika og pencilin for å virke riktig. Til sammenligning tar influensaen i Norge rundt 900 liv årlig. På verdensbasis årlig rundt 300.000. Så vi nærmer oss ikke de katastrofale tallene enda, det er lang vei dit og verdens folkehelse har en stor jobb foran seg. Både for å forhindre en spredning og å behandle de syke. Smitteisolasjon er også en greie, men så lenge trafikken går som normalt er det ingen grunn til panikk. Konsekvenser av en katastrofal pandemi kan oppsummeres svært enkelt. Det handler om tall. La oss si at 10% av Norges befolkning er smittet av coronaviruset. Mange flere har symptomer og helsevesenet vårt har brutt sammen.

Da vil dette antallet eksplodere. Helsepersonell og leger vil da gi opp kampen og forlate pasientene for å redde seg selv. Vi vil oppleve sosialt anarki av katastrofale proposjoner og folk vil begynne å dø i større og større antall. Ikke bare fordi de blir syke, men også som en følge av vold, anarki, plyndring og et sammenbrudd av all sosial struktur. De friske og sterkeste menneskene vil da søke sammen i lommer, og fokuset er flyttet fra å ta vare på de nærmeste til å overleve selv. I en slik postapocalyptisk verden handler det kun om det. Små samfunn av vitenskapsmenn og leger vil fortsette kampen mot smitten men antallet døde mennesker vil fortsette og stige til katastrofale dimensjoner. Byene vil bli svært farlige steder og oppholde seg, Får man ikke stanset virus som er av historisk dimensjoner vil vår verden stoppe opp og folk vil dø i katastrofale antall. Dette er en utvikling ingen mennesker ønsker. De fleste ønsker en pandemi fri tilværelse. Det moderne samfunnet har alltid måtte kjempe mot samfunssopphørende epidemier og pandemier. Enn så lenge holder verden pusten. Som så mange ganger før!

Skribenten Lars Nicolai Skjølingstad er redd for at vår verden kan bli en slags postapokalyptisk som går under disse begrepene: Atomkrig, forurensning, sult, epidemi. Er du skremt over kommentaren og vil ta en debatt med oss så er en kommentar velkommen!

Kanskje du også liker

Norgesferie

I kjølevannet av corona-pandemien av stengte grenser og reiseinstruksjoner ut av Norge ført til kraftig oppgang av av nordmenn som ferierer i eget land.  Man …

Les Mer

Topp 10 favoritter – August del 3, 2019

I siste del av Topp 10 favoritter får en salig blanding av ny deilig musikk som jeg kaller for en salig schizofreni av musikk. Her …

Les Mer

Monaco har sparket Leonardo Jardim for andre gang på ett år

Leonardo Jardim har fått sparken av Ligue 1-klubben Monaco et drøyt år siden han tidligere ble sist sparket av samme klubb, opplyser en kilde nær …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly