Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Vi er inne i en spesiell tid som Norge ikke har sett siden 9.april, 1940

Reklame

Vi er inne i en spesiell tid der alle snakker om coronaviruset som skremmer og gir frykt, og i dag kom det første dødsfallet. Det som skjer nå i Norge er bare barnemat til det som har skjedd i Kina og Italia som i seg selv er skremmende. Pr dato vet ingen hvor ille coronaviruset kan bli, men situasjonen er prekær.

Coronaviruset er nå globalt og ord blir fattig, som redaktør vil jeg og er ikke fan av skrive om frykt at dette er vår undergang, vi vil klare å komme oss gjennom denne globale epidemien også som de tidligere epidemiene som har vært på kloden våres. Likevel maner jeg til sunn fornuft, rett og slett på grunn av vi kan ikke ha tilstander som det vi har sett i dag i butikkene, vær solidariske mot hverandre og bry deg, ikke vær egoist – Tenk utenfor boksen. Det er tross 5,2 millioner som trenger sikkerhet i hverdagen.

Hamstringen vi har sett i dag er ikke mye solidarisk og det får meg til å tenke til en krigstilstand, vi er ikke der ennå. Men det får meg spørre meg er vi et egoistisk folkeslag at det handler kun meg? Vær så snill og tenk utenfor boksen så er du snill.

Pr dato har ikke myndighetene kontroll. Så ærlig må jeg si det, men det Helsedirektoratet har gått ut med må vi ta på alvor. Ett dødsfall er en for mye og det kommer til å øke så lenge vi ikke har kontroll på viruset, pr dato så må du og jeg følge anbefalingen fra Helsedirektoratet å ikke håndhilse, klemme, highfive være sammen med store grupper osv. I dag kom også nyheten at barnehager/skoler er stengt til 26.mars og barna må være hjemme. Det er et drastisk tiltak som er alvorlig som vi i Halvard Henry og co støtter.

FHI sa dette tidligere i dag i sin pressekonferranse sammen med Regjeringen:

Torsdag publiserte Folkehelseinstituttet en ny risikovurdering der de skriver at de tror det vil ta noen dager eller få uker for hovedbølgen av coronasmitte begynner for alvor i noen deler av landet. FHI ber norske helsemyndigheter planlegge for at 733.000 blir syke i Norge, og at 5.500 av disse vil trenge intensivbehandling på sykehus.

I dag varslet FHI-direktør Camilla Stoltenberg at Norge er i denne startfasen av epidemien allerede. VGs kommuneoversikt viser at over 700 personer er smittet så langt.

Smitten kan spres i det skjulte, fra nordmenn som bare har milde symptomer.

«Vi regner det for sikkert at vi før eller siden får en covid-19- epidemi i Norge. Sannsynligvis starter den for alvor i løpet av våren eller sommeren. Helsekonsekvensene blir store, men vi er usikre på hvor store» skriver FHI.

«Deretter vil epidemien treffe hele landet og i løpet av mange uker nå en topp og så gå tilbake, kanskje utpå høsten eller vinteren en gang. Da vil en stor del av befolkningen ha gjennomgått sykdommen» står det i vurderingen. FHI deler epidemien inn i fem faser hvorav vi nå befinner oss i den første kalt «importtilfeller og lite videre smitte».

Risikovurderingen fra Folkehelseinstituttet kommer samme dag som regjeringen har annonsert en rekke inngripende tiltak for å få kontroll på smittesituasjonen i Norge.

– I dag kommer regjeringen med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid, statsminister Erna Solberg da hun presenterte tiltakene på en pressekonferanse.

Helseminister Bent Høie sier at utenlandske reisende som kommer til Norge uten symptomer skal sendes ut igjen fra Norge.

– Alle som kommer til Norge uten symptomer vil vi forsøke å returnere. Hvis de har symptomer vil vi sette dem i karantene, sier han.

 Hvor vil de bli satt i karantene?

– Det vil vi finne løsninger på. For mange vil det være på hoteller, men dette er forbigående problem, fordi reisende vil ikke komme reisende nå lenger.

Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet råder nordmenn i utlandet til å reise hjem:

– Jeg vil råde nordmenn som nå er i utlandet, hvis de har behov for å komme hjem, at de kommer hjem raskt. Det er usikkert om flytrafikken i Europa vil være åpen fremover, sier han.

Det er ingen tvil om alvoret er nå endelig over oss og samfunnet vil få en lockdown (Krisesituasjon) Samfunnet stopper opp på grunn en del institusjoner stopper opp og det er her alvoret kommer inn. Nå må vi vise oss fra våres beste side og stille opp til dugnad sånn at vi slipper å se store dødsfall. Ta det innover deg, vi er inne i en krisesituasjon og den kan fort bli stygg hvis vi ikke bruker sunn fornuft med håndvask og tilbakeholdenhet, og viser oss fra en side som vi nordmenn er kjent for som er å bry oss, vise respekt og jeg kan ikke få sagt det nok: Solidaritet er viktig i disse coronavirus-tider!!

Til sist men aller minst. All idrett og alt annet er stoppet opp pr dato på grunn av coronaviruset. Skal du leke og gjøre alternative ting så gjør det hjemme eller langt inne i skogen. Det som skjer nå er en krisesituasjon som Norge ikke har sett siden 9.april, 1940. Følg rådene fra Helsedirektoratet så går dette bra og vi kommer sterkere tilbake, og samfunnet har klart seg tidligere når det kommer harde tider, men denne gangen er det spesielt.

Nå til lørdag kommer Halvard Henry og co med en podcast spesial om coronaviruset. Vi går rett på som jeg håper leserne vil se frem til. Her blir alt tatt opp. Konsekvensene i samfunnet som vil sette dype spor. Min bønn nå er at vi holder oss rolig og tar dette greit!!

Redaktør

Kanskje du også liker

Pearl Jam – Gammel kjærlighet ruster aldri

En sen april dag i 1994 og jeg var 19 år og relativt en stor beundrer av Grunge stilen allerede. Det syntes på hele meg. …

Les Mer

Bristol Rovers har sparket Paul Tisdale

League One-klubben Bristol Rovers sparket i kveld Paul Tisdale (48) etter kun 19 kamper. Statistikken er 5 seire, 3 uavgjorte og 11 tap. Prosentdelen er …

Les Mer

Premier League falt i forbruk bare i januar 72 %

Utgiftene på overgangene i januar har falt med 72 % på grunn av pandemien og Brexit. Klubber har brukt £ 65 millioner denne måneden, sammenlignet …

Les Mer