Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Wizz Air – Flyselskap for deg og meg?

Er Wizz Air et flyselskap for deg og meg?

På godt norsk føler mange av oss at det er et flyselskap er kontroversielt, og i dag har det ungarske selskapet gått ut i media og truet med søksmål mot

  • Agder fylkeskommune
  • Møre og Romsdal fylkeskommune
  • Viken fylkeskommune
  • Bergen kommune
  • Stord kommune
  • Oslo kommune
  • Statnett

Er det riktig vei å gå til søksmål fordi tre fylkeskommuner, tre kommuner, ett statlig selskap nekter å fly med Wizz Air?

Begrunnelsen til det ungarske flyselskapet er etter Halvard Henry med Venner tynn. Begrunnelsen er som følgende:

«Wizz Air reagerer på det faktum at folkevalgte lokale og regionale organer, og det statseide selskapet Statnett, har vedtatt boikott uten å vurdere lovligheten av boikotten og uten noen saksforberedelse», skriver flyselskapet, som samtidig understreker at de ikke ble kontaktet før vedtakene ble gjort.

– Et vedtak om boikott er noe ganske annet enn en fri meningsutveksling. Slike vedtak har til hensikt å skape en avkjølende og avskrekkende effekt på publikum, og har en åpenbar konkurransevridende virkning, sier Wizz Air-direktør Marion Geoffroy i en kommentar.

Halvard Henry med venner er oppgitt og denne reaksjonen fra Wizz Air er borte i mot en overreaksjon ut fra det intet, et flyselskap som er mot fagforeninger, toppsjef József Váradi sa i oktober at det var uaktuelt å inngå tariffavtaler med fagforeninger dersom han skal ha ansatte i Norge: Bare det å si dette i et land som Norge vekker stor harme og en stor debatt rundt flyselskapet som har sin destinasjon i Budapest, Ungarn.

Etter at Wizz Air kom til Norge har blant annet Statsminister, Erna Solberg (Høyre) uttalt at hun støttet boikotten som fagforforbundene Industri Energi og NITO oppfordret til, og gjorde det klart at Wizz Air ikke kan nekte ansatte å organisere seg. YS, Lederne og Norsk Sykepleierforening har også uttalt seg kritisk til at selskapet ikke vil inngå tariffavtaler med fagforeninger. Uken etterpå fulgte Finansforbundet etter. Arbeidsmandsforbundet skrev på sine nettsider i oktober at de også boikotter Wizz Air.

5. november 2020 gjennomførte Pilotforbundet demonstrasjoner på Gardermoen, Bodø lufthavn, Flesland, Sola og Værnes mot Wizz Airs oppstart i Norge, og uttalte at selskapet hindrer folk i å fagorganisere seg og at de driver med sosial dumping. Pilotforbundet har også bedt politiet engasjere seg i selskapets oppstart i Norge.

Politiets Fellesforbund kom med en uttalelse i november 2020 der de skrev at de «i sin drift ikke benytte flyselskaper som aktivt og tydelig tilkjennegir holdninger som er i strid med den nordiske modellen og det organiserte arbeidslivet som grunnlag for utvikling.»

At det er så mange som motarbeider Wizz Air er bra og det skulle bare mangle. Vi mener det ungarske flyselskapet beviser total mangelfull respekt mot det alt vi nordmenn står for. Vi setter stor pris på fagforeninger. Byrådet i Bergen Kommune sier klart ifra som Halvard Henry med Venner klapper i begeistring:

– Vi mener dette er noe som bør være innenfor vårt skjønn å vurdere. Vi ønsker ikke å bruke pengene til skattebetalerne til å fylle deres fly, sier finansbyråd Erlend Horn (V) på vegne av byrådet.

Wizz Air – Gå til sak dere. En ting bør dere vite fra Halvard Henry med Venner. Dere beviser mangelfull respekt for det Norge står for. Boikotten av deres fly skulle bare mangle, hvem vil fly med et selskap som ikke leverer til kundens beste, så denne etableringen i Norge kan fort bli kortere enn det Wizz Air vil selv. Personlig vil jeg ikke være med på å bidra til et flyselskap skal få fotfeste i Norge, til de godtar fagforeninger og regler vi nordmenn er stolte av, så får det bare briste og bære med deres trusler om søksmål.

Lykke til Wizz Air – Dere får ikke Halvard Henry med Venner til å være kunder hos deres selskap!

Redaktør

Kanskje du også liker

Ukens leder – Hjelpen er rundt hjørnet

Det er stor glede i redaksjonen da en meget avansert vaksine mot Covid 19 viruset er på vei. De første vaksinene er ferdig ut prøvet …

Les Mer

Willian klar for Arsenal

Arsenal har signert den brasilianske midtbanespilleren Willian på en treårig avtale etter at 32-åringens kontrakt med Chelsea gikk ut. Blues hadde tilbudt spilleren en ny …

Les Mer

Steven Wilson nye album The Future Bites er utsatt til januar 2021

Steven Wilson har presset utgivelsesdatoen for sitt nye studioalbum The Future Bites. Oppfølgeren til To The Bone fra 2017 skulle etter planen lanseres 12. juni …

Les Mer
WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly